Stoppen met roken

Hoe stopt u?
Veel mensen proberen te stoppen met roken. En veel mensen lukt het niet. Ze zeggen: ‘Ik heb geen sterke wil.’ Maar stoppen met roken gaat niet alleen om willen. Het gaat ook om kúnnen. U moet het leren, net als autorijden. U maakt stoppen makkelijker door er eerst goed over na te denken. Bijvoorbeeld over de vraag, waarom rook ik eigenlijk?

Maak uw eigen stopplan
Met de informatie hieronder kunt u zelf een plan maken. Kies een dag, verzin iets anders om te doen, beloon uzelf. Hoe moeilijk dat soms ook is. U kunt ook veel leren van vorige keren dat u probeerde te stoppen. Waarom lukte 't niet? Hoe doe ik het nu anders?

Kies een dag
Komt het nu even niet uit om te stoppen met roken? Toch is het slim om een vaste stopdag te kiezen. Misschien heeft u al een dag afgesproken met uw partner. Of met vrienden. Of met de huisarts. Zo niet, pak dan even de kalender of de agenda. Kies een dag over één of twee weken. Kies een dag die u goed uitkomt. Sommige mensen stoppen liever in het weekend. Andere mensen liever door de week. Meestal wordt op feestjes veel gerookt: let daar op. Schrijf de stopdag in uw agenda. Of zet een cirkel om de stopdag op de kalender. Zeg tegen uzelf: ‘Op die dag ga ik stoppen.’ Vanaf dan heeft u nog één of twee weken tot de stopdag. In die tijd kunt u alvast wennen.

Moeilijke momenten
U wilt het niet roken volhouden. Waar kunt u op letten? Pas op in situaties waarin u vroeger veel rookte. Hieronder leest u over 3 momenten die veel ex-rokers daarom moeilijk vinden.
Stoppen met roken is vaak moeilijk als het gezellig is. Zeker als u ergens bent waar andere mensen wel roken. Het is dan vaak moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Sommige rokers zullen het niet leuk vinden dat u stopt. Ze zeggen: ‘Neem gezellig een sigaret.’ Of: ‘Eentje is niet erg.’ Waarom? Omdat het voor rokers makkelijker is als anderen ook roken. Wat kunt u doen?

 • Leg uit dat u bent gestopt. Dat u niet wilt roken. Zeg: ‘Nee is nee, ik wil geen sigaret.’ En probeer dan over iets anders te praten.
 • Vertel hoe goed u zich voelt zonder roken. Hoe goed uw conditie is geworden.
 • Als het echt niet anders kan: ga even weg. Loop even naar de keuken. Schenk een kop thee in. Ga naar de wc. Als u terugkomt, kunt u zeggen dat u niet meer over roken wilt praten.

Sommige mensen roken vooral bij vervelende gevoelens. Misschien is dit ook voor u zo. Als u boos bent bijvoorbeeld. Of verdrietig. Of als u veel stress heeft. Roken is dan voor u een manier om met vervelende gevoelens om te gaan. Nu u stopt, moet u op zoek naar andere manieren. Denk aan ontspanningsoefeningen. Of aan praten over gevoelens. U rookt omdat uw lichaam en uw geest het nodig hebben. Als u stopt, is de nicotine binnen een week uit uw lichaam. Toch kunt u langer dan een week zin houden om te roken. Dat heeft te maken met gewoonte. Het is voor u een gewoonte om dan en dan te roken. Om dit te doorbreken, kunt u gebruikmaken van hulpmiddelen.Tips voor de stopdag. Het is uw eerste dag zonder sigaretten. Hier leest u waar u aan moet denken. De stopdag. Waar moet u aan denken?

 • Zorg dat u geen sigaretten in huis heeft, ook niet voor bezoek.
 • Doorzoek uw kleren, kasten, tassen, auto, bureau enzovoort. Als u nog sigaretten vindt, gooi ze dan meteen weg.
 • Berg alle asbakken en aanstekers ver weg op.
 • Vergeet de sigaretten, asbakken en aanstekers op uw werk niet (als u daar nog mag roken).
 • Vraag de mensen in uw huis om niet te roken.
 • Houd het makkelijk. Zorg dat u kunt ontspannen. Ga een stuk fietsen of ga naar de bioscoop.
 • Misschien mist u de sigaret bij de koffie heel erg. Sla dan de koffie over en neem iets anders, bijvoorbeeld thee of vruchtensap.
 • Pas op met alcohol. Roken en alcohol horen voor veel mensen bij elkaar. Met alcohol op is het moeilijker om nee te zeggen tegen een sigaret.
 • Maak een lijstje waarop staat waarom u wilt stoppen en draag dit bij u. Lees het door als u zin krijgt om te roken.

Beloningen
Stoppen met roken is lastig. Maar het helpt als u zichzelf cadeautjes geeft. Na twee of drie dagen kunt u bijvoorbeeld een mooie cd kopen. Of lekkere doucheschuim. Een mooie bos bloemen. Dit werkt echt. De kans is groter dat u echt stopt.

Minder roken
Minder roken is alleen een goed idee als u snel daarna helemaal stopt. Waarom? Omdat u bij minder roken toch de hele tijd aan roken denkt. Sommige mensen stoppen niet met roken, maar gaan minder roken. Dat werkt meestal niet zo goed. Want die mensen zijn toch de hele tijd met roken bezig. U besluit bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag te roken. Dan blijft uw lichaam om nicotine vragen. Als u dan eindelijk die derde, vierde of vijfde sigaret rookt, dan is uw lichaam extra ‘tevreden’. Daar komt bij dat minder roken er ook voor zorgt dat u de rook dieper inademt. De gevaarlijke stoffen gaan daardoor dieper in uw longen. Minder roken kan een goed idee zijn. Maar alleen als eerste stap naar niet roken! Zo’n tijdje van minder roken moet niet langer duren dan twee weken. Dan moet u helemaal stoppen. In die twee weken ontdekt u waar u op moet letten als u echt stopt.

Indien u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen heeft over het stoppen met roken, neem contact op met onze doktersassistente voor een afspraak.

Bron: www.rokeninfo.nl