Hersenschudding

Weet wat u moet doen bij een hersenschudding! Hersenletsels worden bij sporters onderschat.

Jaarlijks raken 65.000 sporters geblesseerd aan hun hoofd. Een kwart moet behandeld worden op de spoedeisende hulp. Dat blijkt uit recente gegevens van Consument en Veiligheid gepresenteerd in Nieuwsuur.


Zo gaan ieder jaar 2700 hockeyers naar de spoedeisende hulp met een hoofdblessure. Ze worden getroffen door een bal of krijgen een stick tegen hun hoofd. Maar het dragen van hoofdbescherming is verboden. Voetballers gaan vaak neer na hoofd-hoofd contact, of door een elleboog van de tegenstander. Per jaar worden 3.500 voetballers behandeld op de spoedeisende hulp aan een hoofdblessure. De aandacht voor deze blessures boven de nek is tot nu toe onder de maat. Eigenlijk moet iedere voetballer met een mogelijke hersenschudding onmiddellijk uit de wedstrijd worden gehaald. Dat staat in de internationale richtlijnen van de voetbalorganisatie FIFA. Maar in de eredivisie en op de amateurvelden spelen veel voetballers gewoon door, met mogelijk blijvende hersenschade tot gevolg. Lees verder op Sportzorg.nl.

Weet wat u moet doen bij een hersenschudding!
Heeft een sporter na een val of botsing last van misselijkheid, evenwichtsproblemen en is deze duizelig en gevoelig voor licht? Dan bestaat er een kans dat deze last heeft van een hersenschudding. In zo'n geval is het belangrijk de ernst van de hersenschudding in te schatten en te bepalen of het verantwoord is of een speler terugkeert naar de wedstrijd.
In samenwerking met Hersenstichting Nederland en NOC NSF heeft de KNVB de instructiekaart 'Hersenschudding? Wat te doen!' ontwikkelt. Deze vertelt precies waar je alert op moet zijn en welke klachten van de sporter kunnen duiden op deze blessure.

Daarnaast helpt de kaart te bepalen of het verantwoord is een speler terug te laten keren naar de wedstrijd en welke cognitieve testen er gebruikt kunnen worden om de ernst van de hersenschudding in te schatten.

Het kaartje is te downloaden via www.sportzorg.nl

Bron: KNVB.nl.

Tips voor preventie
Op de site www.voorkomblessures.nl van de Stichting Consument en Veiligheid zijn nuttige tips te vinden voor het voorkomen van blessures bij diverse sporten.
 
Blessure opgelopen? 
Op de website www.sportzorg.nl is nuttige informatie te vinden over wat te doen als u een blessure hebt opgelopen en daar vragen over hebt. Ook vindt u de juiste weg naar de beste sportmedische zorg.