Zwangerschap

U bent zwanger en dat is een heel bijzondere gebeurtenis. Van harte gefeliciteerd. Ongetwijfeld heeft u veel vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek kunt u bijvoorbeeld verwachten bij het eerste bezoek aan de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk?

Om die reden vragen wij u op korte termijn een afspraak te maken op het spreekuur van de huisarts. Bij uw eerste bezoek krijgt u doorgaans een aantal vragen over het zwanger worden en eerdere zwangerschappen, over uw eigen gezondheid, de gezondheid van uw partner en familieleden en over uw levenswijze.

Natuurlijk kunt u zelf ook vragen stellen en informatie geven over uzelf. Het is verstandig uw vragen van te voren op te schrijven, zodat u ze tijdens het bezoek niet vergeet. Uw partner is uiteraard van harte welkom. Wilt u de brochure lezen over zwangerschap uitgegeven door een samenwerkingsverband van de NVOG, KNOV, NHG, LHV, VVAH, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het CVZ?

Wanneer u tijdens uw zwangerschap hoofdpijn en/of pijn boven in de buik ontwikkeld, raden wij u aan contact op te nemen met onze assistente voor controle van uw urine en bloeddruk.

Foliumzuur
Extra foliumzuur is belangrijk als je zwanger wilt worden. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening. Heb je een kinderwens en wil je zwanger worden? Slik dan extra foliumzuur. Klik hier voor meer informatie

Moeders voor Moeders

Bedenk of je mee wilt doen met “Moeders voor Moeders”. De eerste 4 maanden van je zwangerschap bevat jouw urine een hormoon waarmee je andere vrouwen kunt helpen ook moeder te worden. Dankzij jouw deelname aan Moeders voor Moeders zal de kans op een zwangerschap voor minder vruchtbare vrouwen dan ook fors toenemen.
Aanmelden kan vanaf het moment dat je overtijd bent, maar uiterlijk tot en met de 11e week. Meedoen kan vanaf de 6e week tot en met de 16e week.
Voor informatie of aanmelding:
Bel gratis 00800-022 80 70 of Miranda de Jong (informatrice Lansingerland) 010-512 16 31 www.moedersvoormoeders.nl

Prenatale diagnostiek

De combinatietest
Onderzoek naar de kans op Downsyndroom wordt gedaan met de combinatietest. Deze test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:
1. een bloedonderzoek bij de zwangere, tussen 9 en 14 weken zwangerschap;
2. de nekplooimeting via een echo die gemaakt wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap.

Met de gecombineerde uitslagen van bloedtest en nekplooimeting, de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap wordt bepaald hoe hoog de kans is op een kind met een Downsyndroom.  www.prenatalescreening.nl

Verloskundigen 3B-hoek

Maak een afspraak voor de eerste controle bij de verloskundigen van de Maatschap 3B-hoek, als je 8 of 9 weken zwanger bent. www.verloskundigen3b.nl